Araştırmacı Ahmet Safa Macit yaptığı açıklamada “Sofralık ve salamura tuzların üretiminde topaklanmayı önleyici katkı maddesi (anti-caking)
olarak kullanılan, E536 numaralı emülgatör olarak bilinen Potasyum
Ferrosiyanür (K4Fe[CN]6) üst düzey toksik bir maddedir. Erime noktası
70 derece santigrad olan Potasyum Ferro Siyanür, asitler ve oksitleyici
maddelerle reaksiyona girip parçalanarak yine üst düzey toksik bir madde
olan Hidrojen Siyanüre (HCN) dünüşür. Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı
(FDA) tarafından yasaklanmıştır. Fakat ne yazık ki ülkemizdeki tüm tuz imalatçıları tarafından hala fütursuzca kullanılarak insanlarımız zehirlenmektedir. “ dedi.
Konuşmasına
devam eden Araştırmacı Ahmet Safa Macit “Hatta bu iş öyle boyut
almıştır ki bir hafta önce kendisinin 38 yıllık Kimya mühendisi
olmasıyla gurur duyan bir tuz
imalatçısıyla görüşmemde, kendisine milyonda bir nisbetinde
parçalanmayla anında ölüm olabileceğini söylememe rağmen, övünerek bu
zehirin Avrupa Gıda kodeksine uygunluğundan bahsetmiş ve biz zaten tuz
işinden 7 kuruş para kazanıyoruz başka bir katkı kullanırsak para
kazanamayız diyebilmiştir. İşte durum bu kadar vahimdir.” dedi.
Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuyla ilgili en kısa sürede
çalışma yapacağını ve konuyla ilgili vatandaşı bilgilendireceğine
inanıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder